Ihmisaivot hyödyntävät hyvin tehotonta sähkökemiallista ja digitaalisesti valvottua, mutta analogista tietojenkäsittelyä.

Suuri osa aivojen laskennasta toteutuu neuronien eli hermosolujen välillä nopeudella, joka on kussakin synapsissa, neuroneiden liitäntäkohdassa noin 200 laskutoimitusta sekunnissa. Se on noin miljoona kertaa hitaampaa kuin nykyisillä mikropiireillä.

Aivot pystyvät kuitenkin käsittelemään rinnakkaista tietoa kolmessa ulottuvuudessa, ja lopputulos ylittää minkä tahansa tietokoneen tällä hetkellä, kirjoittaa Ray Kurtzweil kirjassaan The Singularity is Near

Esimerkiksi IBM:n kesällä julkistettu supertietokone Blue Gene /P on tehoasteikon ykköstuote. Sen yhden petaflopin eli tuhannen teraflopin teho merkitsee yli 1 000 000 000 000 000 laskutoimitusta sekunnissa. Luvussa on 15 nollaa.

Kurtzweilin mukaan aivojen toimintojen simulointi vaatii supertietokoneelta tuhannen petaflopin tehoja, mikä on saavutettavissa viiden vuoden päästä.

Sen sijaan hermosolujen emulointi ja muuntaminen onnistuu Kurtzweilin näkemyksen mukaan 2020-luvun puolissa välissä kun supertietokone pystyy tuhanteen eksaflopiin.  Luvun perässä on 19 nollaa eli sellaisen tietokoneen pitäisi olla miljardi kertaa tehokkaampi kuin IBM:n Blue Gene /P.

Tässä mennään mielestäni jo uuteen luomiskertomukseen. Tietokoneelle voidaan tosin tehdä parempi kuva luojastaan, ihmisestä. Voidaanko olettaa, että tällainen tietokone on tietoinen olio, joka voi tehdä päätöksiä ihmisestä riippumatta.

Sunin perustajiin lukeutunut Bill Joy, joka on ollut mukana hämmentämässä Sunin Unixia, Jiniä ja Javaa, vastustaa tällaista tulevaisuudenkuvaa. Hänen mukaansa ihmiskunnan pitäisi lopettaa tutkimukset robotiikassa, geenitekniikassa ja nanoteknologiassa, koska ne voivat johtaa kamppailuun, jossa ihmiset taistelevat robotteja vastaan. Ja edessä olisi ihmiskunnan häviö koko maapallon mittakaavssa, Joy on huomauttanut.