Tutkimustietojen mukaan Euroopan ensimmäiset nykyihmiset olivat Afrikasta tulleita mustia. Kesti noin 20 000 vuotta, kun heidän jälkeläisistään tuli valkoisia. Sama tapahtuu Afrikassa olevien eurooppalaisten jälkeläisille. Heistä tulee mustia samassa ajassa, hitaasti mutta varmasti.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun kaikkien suomalaisten valkoisten rasistien esi-isät ja –äidit ovat olleet mustia, ei kannattaisi toitottaa kovin suureen ääneen rodullista vihaa tai eriarvoisuutta.

 

Ongelmallisempaa on sovittaa ihmisen toiminta ympäristöön ja valitettavasti siinä tarvitaan maailmanlaajuisia rajoituksia.

 

Pelkällä maalaisjärjellä ajatellen olisi soveliasta, että ympäristöä haittaava toiminta on laitettava kovennetulle verolle ja ympäristöä keventävä taas verohelpotuksille. Näillä rahoilla maksettaisiin palveluja niille, jotka eivät pysty pysymään oravanpyörässä, ja koko väestölle saataisiin luultavasti kohtuullinen terveyden- ja vanhuudenhoito.

 

YK:n tulisi koordinoida maailmanlaajuisia pyrkimyksiä vähentää päästöjä tarvittaessa pakkokeinoin. Sääntöjä rikkova valtio tulisi asettaa taloudellisiin pakotteisiin, oli sitten kyse Kiinasta, Yhdysvalloista, Ranskasta tai Venäjästä, jotka kaikki ovat turvaneuvoston pysyviä jäsenmaita.

 

Kasvishuonekaasujen lisäys on aiheuttanut meille lämpötilan nousun, ja tulevaisuus on yhä kuumempi. Jääpeitteiden sulaminen ei aiheuta suurta veden korkeuden lisäystä, jos sulavat jäät ovat jo meressä. Ongelmallisia ovat mantereella sijaitsevat jäätiköt, joita löytyy esimerkiksi Grönlannista ja Etelämantereelta. Jos ne sulavat, merenpinta nousee huomattavasti.

 

Tulevaisuus näyttää siis globaalissa mittakaavassa huonolta, eikä nopeita muutoksia parempaan ole näköpiirissä. Esimerkiksi Kiinan mittava nousu on tapahtunut meidän oman ympäristömme kustannuksella. Sama koskee tietysti kaikkia teollistuneita maita, eivätkä kehitysmaatkaan puhtoisia ole.