Jokelan Sturmgeist89-nimimerkillä esiintynyt joukkomurhaaja kirjoitti ennen ampumisia väkivaltaa henkivän perustelun toimilleen. Ihmeellistä on, että tappavaa yhteiskuntafasismia tihkuva manifesti julkaistiin internetissä.

Murhaajan paljon haukkumassa demokratiassa sana on vapaa yllättävän pitkälle, mutta yhteiskunnalla pitäisi olla valmiuksia reagoida, jos webbimelskaamisella voi olla tappavia seurauksia.

Sturmgeist89 haki äärimmäistä hirmuvaltaa, joka perustuisi älykkäiden yksinvaltaan ja 97 prosenttia olisi orjia.

Tätä ajattelutapaa olisi hyvin ymmärretty natsi-Saksassa, joka murhasi omia kansalaisiaan vajaamuotoisina ja kaasutti miljoonia juutalaisia rodullisin perustein. Saksan kansallissosialismi on selkeästi tuomittu rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Ote miehen ajattelusta ilmentää silkkaa yhteiskuntafasismia:

- Kaikki ihmiselämät eivät ole elämän eikä pelastettavan arvoisia. Vain vahvojen (älykkäiden, itsetietoisten, vahvamielisten) yksilöiden tulisi elää kun taas heikkojen (tyhmien, jälkeenjääneiden, heikkomielisten) tulisi kuolla.

Kaiketi on selvää, että koulumurhat jatkuvat ja internet ruokkii edelleen vihaa kanssaihmisiä kohtaan. Sen suomalaistappaja aiheuttanee, että tulevat terroristit ja murhaajat saavat yhä vaikeammin väkivaltaa lietsovaa materiaalia Youtubesta tai yhteisöverkoista.

Poliisin ja muiden rikostutkijoiden pitäisi lisäksi selvittää näiden koulutappajien internet-profiilit tarkoin, jotta tällaiset ihmiset voitaisiin huomata ajoissa ja ohjata hoitoon.

Erilaisista yhteiskuntanäkemyksistä pitäisi voida edelleenkin keskustella, myös radikaaleista ratkaisuista. Esimerkiksi Platon kirjoitti filosofien yksinvaltiudesta kirjassaan Valtio. Sen jälkeen on ollut monia tyrannioita, sosialismia, demokratiaa ja erilaisia yhteiskuntakäsityksiä. Samalla yhä suurempi osa kansasta on päässyt kohtuullisen leveän leivän ääreen.

Sturmgeist89 kuvitteli suuruudenhulluudessaan nostavansa vallankumouksen vihattavaa järjestelmää vastaan. Samaan pyrkivät myös saksalainen terroristijärjestö RAF ja amerikkalainen Unabomber Theodore Kaczynski kirjepommeillaan.

Yksi reaktio tällaisiin tekoihin on selkeä. Terrorismi ja painostus lisäävät kansalaisten päättäväisyyttä taistella tällaisia ilmiöitä vastaan. Joko on tullut aika puhdistaa internet kaikesta saastasta?

Mielestäsi lapsiporno, vihaan ihmisryhmiä vastaan ja murhiin yllättäminen, terrorismin sekä pommien tekemisen opettaminen kädestä pitäen voisivat olla poissa kaikkien ulottuvilta internetissä. Rikollinen toiminta pitäisi siis kitkeä pois.

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Digitodayssa