Tulevaisuuden sotaa käydään jo nyt
 
Julkaistu Digitodayssa 17.9. klo 13:37
 
Palveluksenestohyökkäykset, bottiverkot ja tietojen kalastelu ovat alkuvaiheita tulevaisuuden sodankäyntiin, jossa yritetään internetin romuttamisen lisäksi pistää polvilleen läntiset yhteiskunnat.
 
Olemme sotatilassa, jonka ääriviivat hahmottuvat tulevaisuuden tutkijoille, jos heitä enää silloin on. Tilanne on sama kuin ilmastonmuutoksessa, jossa kesti kymmeniä vuosia ennen kuin lämpötilaerot tulivat kunnolla näkyviin.
 
 Eri maiden sotalaitokset, tutkimusyksiköt, tietoturvayhtiöt ja sovelluskehittäjät elävät jo hyökkäysten aikaa ja yrittävät rakentaa yhä parempia suojausmekanismeja. Kun vastustajan puolella asiantuntemus kasvaa, nykyratkaisut eivät enää päde.
 
Voittoon tähtäävä sota on aina samanlaista. Siihen liittyvät salailu, yllätys, heikkojen kohtien hyödyntäminen ja vastustajan strategioiden ennakointi.
 
Toisen maailmansodan ratkaisutaistelussa Stalingradissa neuvostojoukot iskivät marraskuussa 1942 heikkojen romanialaisyksiköiden läpi ja piirittivät Saksan kuudennen armeijan. Sen jälkeen Saksan päivät olivat luetut.
 
Läntinen maailma elää tällä hetkellä piiritystilassa, jossa sen ydintoimintoja pommitetaan asemista, jotka voivat sijaita eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi naapurin kotimikro voi olla osa orjaverkkoa, jolla horjutetaan isojen, maailmanlaajuisten yritysten suojavarustuksia.
 
Moni varmasti miettii, mitä krakkerit oikein haluavat hyökätessään internetiä tai muita tietoverkkoja vastaan. Osa heistä on kokeilunhaluisia nuoria, jotka eivät tajua olevansa osa kansainvälistä terrorismia. He ovat pelinappuloita pelissä, jonka tarkoituksena on syöstä turmioon nuorten oma maailma.
 
Vastapuolen pelaajat ovat kurkunleikkaajia, jotka viis välittävät meidän hengestämme, arvojärjestelmästämme tai perheistämme. He hamuavat rahaa ja valtaa, ja vain ne kiinnostavat. Kaikki muu on sananhelinää.
 
Lisää purtavaa tähän myllyyn ovat tuoneet pilakuvat Islamin profeetasta, itsemurhahyökkäykset, Irakin sota ja kolmannen maailman köyhtyminen. Kun raivoon usutetut massat todella tajuavat sen, että läntisten rajojen yli ryntäily ei hyödytä heitä - vaan sama voidaan tehdä älykkäästi tietoverkkojen kautta - me voimme tuntea saman kuin saksalaiset Stalingradissa. Elintila kapeni siellä päivä päivältä.